Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

donderdag 25 juni 2015

Michael Sandel over de taak van de filosoof

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Socrates filosofeerde op straat met zijn stadgenoten. 2500 jaar later zet de Amerikaanse filosoof Michael Sandel het gesprek voort. ‘Mensen willen nadenken over het leven in een dialoog met medeburgers.’

Michael Sandel wordt weleens vergeleken met Socrates, de Griekse filosoof die meestal discussiërend te vinden was op de Atheense agora. Filosofie was voor hem een debat, een publiek gesprek met stadgenoten. Sandel voert dat gesprek ook, soms doceert hij op zijn universiteit Harvard voor meer dan 1000 studenten. Verder zijn die colleges online – in de global village – door miljoenen mensen bekeken. Sandel houdt geen traditionele lezingen, maar daagt zijn publiek uit. Hij vraagt mensen naar hun morele opvattingen, en ook naar de onderliggende principes. En vooral laat hij ze met elkaar in gesprek gaan.

Sandel is voor een kort bezoek in Nederland, waar hij in de bar van zijn hotel vertelt over de taak van de filosofie. ‘Een cruciale rol van de filosoof is om het publiek te informeren over belangrijke kwesties. Dan gaat het er niet om te preken wat ze moeten denken, je wilt de democratische burgers uitdagen en inspireren om na te denken over de principes en vooronderstellingen die ten grondslag liggen aan hun opinies. Dat is ook wat ik probeer te doen in mijn recente boeken over de rol van de markt, over bio-ethiek en rechtvaardigheid. En in de Harvard-lectures, die online te zien zijn. We hadden nooit kunnen bedenken dat daar tientallen miljoenen mensen naar zouden kijken. Ik denk dat je daaruit kunt opmaken dat er een grote honger is naar een debat over ethische kwesties.

Verder zie je dat het noodzakelijk is dat ethische reflectie gebeurt in de vorm van een debat. Ik nodig mensen uit om daaraan deel te nemen, om met elkaar in gesprek te gaan – en dat slaat aan. Ze willen niet alleen hun eigen ideeën onderzoeken, maar vooral ook een dialoog voeren met medeburgers.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden