Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 4/2017

Metafysica van de opstand

Thijs Lijster

‘Het goede leven bestaat niet te midden van het foute’, schreef filosoof Theodor Adorno. Thijs Lijster betoogt dat dit citaat ons dwingt na te denken over de vraag hoe activisme mogelijk is. Lastig daarbij is onze laatkapitalistische conditie: iedereen is schuldig, maar niemand verantwoordelijk.

Es gibt kein richtiges Leben im falschen, zo luidt een beroemde uitspraak van de Duitse filosoof Theodor W. Adorno. Oftewel: ‘Het goede leven bestaat niet te midden van het foute.’ Het lijkt een weinig toepasselijk citaat om een essay over activisme mee te beginnen, want het geeft op het eerste gezicht weinig hoop dat we ooit goed zouden kunnen doen. Toch leek het me wel degelijk een passend begin, om een aantal redenen die ik hieronder zal noemen. Maar bovendien zal ik in dit essay betogen waarom het citaat van Adorno ons dwingt om over de ‘metafysica van de opstand’ na te denken, over de vraag hoe activisme überhaupt mogelijk is.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden