Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Masterclass 'n=1, iedereen telt'

Zaterdag 28 september 2019 | 10.00 - 12.00 | TivoliVredenburg (Utrecht)
Geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP).


Filosofie Magazine en de Stichting Psychiatrie en Filosofie organiseren een masterclass voor mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie. Voor € 175,-* ontvangt u een bijzonder programma dat toegespitst is op de psychiatrische praktijk, een lunch en toegang tot het Waanzin Festival in de middag (12.30-17.00 uur).

Tijdens de masterclass zal het gebruik van subjectieve data in de psychiatrische praktijk worden behandeld. Met wearables kunnen allerlei lichamelijke indicatoren worden gemonitord bij patiënten, zoals bijvoorbeeld het stressniveau. Ook persoonlijke verhalen en notities van psychiatrische afdelingen kunnen worden gekwantificeerd. Zo is het mogelijk om voor elke patiënt een uitgebreide dataset op te stellen.

Hierbij rijzen een heleboel vragen. Hoe kun je deze data gebruiken in de psychiatrische praktijk? Wat voor verantwoordelijkheden brengt dit met zich mee voor professionals? Wat is de invloed van het gebruik van persoonlijke data op de relatie tussen professional en patiënt? Wat is de waarde van deze persoonlijke data? Dit soort vragen zal door twee sprekers worden behandeld. Ook is er voldoende ruimte voor discussie onder leiding van een tweetal moderatoren.

Floor Scheepers is hoogleraar Innovatie in de GGZ en hoofd van de afdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Ze richt zich onder andere op het gebruik van data in de psychiatrie. Met data kunnen we de mentale gezondheid beter begrijpen en de dagelijkse zorg verbeteren. Van belang hierbij is een goede balans tussen de persoonlijke beleving van de patiënt, de professionele kennis van de hulpverlener en de kennis uit meetbare data.

Derek Strijbos is psychiater en onderzoeker bij Dimence Groep in Zwolle en postdoctoraal onderzoeker filosofie van psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij richt zich met name op veranderingen in intersubjectiviteit en zelfbegrip geassocieerd met psychiatrische aandoeningen. Daarnaast houdt hij zich bezig conceptuele problemen op het gebied van de aard en de taxonomie van geestesziekten.

Filosoof Wouter Kusters, en psychiater en filosoof Alan Ralston treden als moderators op voor de masterclass. Wouter Kusters heeft zelf twee psychotische episodes meegemaakt die hij in een wijsgerig kader plaatst in zijn boek Filosofie van de waanzin. Alan Ralston promoveerde eerder dit jaar op de filosofie van de psychiatrische praktijk.

Na het volgen van de masterclass: 
  • Heeft u kennis van de belangrijkste denkwijzen over het gebruik van persoonlijke data in de psychiatrie.
  • Kunt u kritisch en filosofisch reflecteren over het maatschappelijk beleid en de psychiatrische praktijk met betrekking tot persoonlijke data.
  • Kunt u kritisch en filosofisch reflecteren op de invloed van persoonlijke data op de verhouding tussen patiënt en professional, professional en wetenschap, en professional en maatschappij.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Stichting Psychiatrie en Filosofie.
 
* Voor donateurs van de Stichting Psychiatrie en Filosofie geldt een korting van 10% per masterclass-ticket. Indien dat op u van toepassing is, kunt u gebruikmaken van kortingscode 'waanzin2019stichting'. Als u deze kortingscode gebruikt, gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens ter controle naar Stichting Psychiatrie en Filosofie sturen.

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.