Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

woensdag 7 mei 2014

Maarten Doorman: ‘Het is kleinerend de toeschouwer als patiënt te behandelen’

Alexandra van Ditmars

‘Kinderachtig en gemakzuchtig’ vindt filosoof Maarten Doorman de expositie ‘Art is therapy’ van Alain de Botton. De Botton is gastconservator van een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum. In deze tentoonstelling presenteert de Botton 150 objecten uit de vaste collectie op een  nieuwe manier met als uitgangspunt de therapeutische waarde van kunst.
Doorman vindt dat hij hiermee zowel de bezoekers, als het museum en de kunstenaar niet serieus neemt: ‘De Botton plaatst zichzelf tussen de kijker en het schilderij. Door deze interventie maakt De Botton zichzelf de kunstenaar en laat hij ons hém bewonderen, terwijl De Botton heus niet kan tippen aan Rembrandt. Hij parasiteert hiermee op kunstwerken om zichzelf interessant te maken.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden