Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-09-2018

Liveblog: Waanzin Festival 2018

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wie bepaalt in onze maatschappij wat normaal is? Dat is de centrale vraag van het Waanzin Festival. Op zaterdag 15 september organiseren we de derde editie van het festival in TivoliVredenburg (Utrecht). De redactie van Filosofie Magazine doet live verslag vanuit verschillende zalen.

Houd onze Instagram en Twitter in de gaten voor live video's, een kijkje achter de schermen, en inzichten van sprekers. En praat vooral ook zelf mee via de hashtag #waanzinfestival.

12:30 uur, Hertz-zaal
Cabaretier Kiki Schippers opent het festival met een Waanzin-lied


13:00 uur, Hertz-zaal
De eerste spreker is socioloog Karlijn Roex: 'De verwarde mens is de vijand geworden. Een vijand van de openbare orde.'

13:20 uur, Hertz-zaal
'Politie luidt noodklok: een recordaantal verwarde personen', kopt het in meerdere kranten. Roex spreekt over de donkere-kamer-dwaling: we zijn banger voor de onzekerheid van gevaar, dan voor het werkelijke gevaar. We zijn banger voor de donkere kamer, dan voor de enge beesten. En dus gaan we onszelf preventief indekken tegen verwarde mensen, die eigenlijk onze hulp nodig hebben.

Bij gebrek aan goede hulp glijden de verwarde mensen vervolgens af tot ze op het bordje van de politie komen. Zelfs de “normale” burger wordt ingezet: bij “serieuze signalen” worden we verzocht hulp in te schakelen, van de huisarts of de wijkagent. En op deze manier creëren we een Orwelliaanse dystopie: Big Brother is watching you. Roex pleit daarom voor een terugkeer naar de kinderlijke nieuwsgierigheid; voor kinderen is immers alles onbekend en onzeker. 

13:25 uur, De Punt
'Psychiatrie is geboren in het gesticht', stelt filosoof en psychiater Alan Ralston:


13:40 uur, De Punt
Hoe en waarom is ons beeld van (ab)normaliteit veranderd in de loop van de eeuwen? Alan Ralston kijkt naar waanzin en de grenzen daarvan. Volgens Ralston worden wetenschappelijke benamingen van psychiatrische ziektes tegenwoordig als scheldwoorden gebruikt. Kunnen we dan niet beter géén diagnose meer stellen? Dat lijkt ook niet het antwoord te zijn. Om dit beter te begrijpen, moeten we naar de ontwikkeling van de wetenschap kijken. 

14:15 uur, Kleedkamer 1
In de Humanoid Androidfilm onderzoekt animator Eva Wijers hoe kunstmatige intelligentie ons zelfbeeld op zijn kop zet. 


14:20 uur, Hertz-zaal
50% van de vrouwen hebben een variant van seksueel geweld meegemaakt in hun thuissituatie, aldus psychiater Glenn Helberg. We maken ons erg druk om terrorisme, maar het geweld van het gezin is groter dan het gevaar van terrorisme. En meestal zijn mannen de oorzaak van dit geweld. De vraag die dit oproept: waarom denkt de man dat hij bepaald gedrag kan vertonen? Helberg stelt dat mannen toestemming krijgen van de samenleving. We zien vaak dat het gedrag van de man vergoelijkt wordt. Het is de vrouw die niet zo'n korte rok had moeten dragen.

14:25 uur, Hertz-zaal
De enige Arabisch sprekende psychiater in Nederland Aram Hasan gaat in gesprek met Glenn Helberg. Lees hier een interview met Hasan over het ontwikkelen van een "tussen-taal" met zijn patiënten.

14:30 uur, De Punt
Singer-songwriter Cashmyra schrijft liedjes over de waanzin die in ieder mens schuilt. Ze voert haar nummer 'Ik droom nog steeds over jouw organen' op tijdens De Waanzinnige Talkshow. Het is een verwijzing naar het liefdevolle gevoel in de baarmoeder. Minder luguber dus dan het klinkt.

14:40 uur, KF Heyn Foyer
Tijdens De Waanzin Tour van performance kunstenaar Rita Hoofwijk kom je terecht op onverwachte plekken: op het podium of zoals de bezoekers hieronder in de vrijwilligersruimte, waar je eigenlijk niet mag komen als je geen vrijwilliger bent. 


15:00 uur, De Punt
'Tijdens een psychose raak je het contact met de werkelijkheid volledig kwijt.' Fleur van der Bij hoorde boodschappen in liedjes van straatmuzikanten en zag symbolen in zakjes Lipton-tea die de oplossing voor wereldvrede vormden. En hoewel ze het contact met de werkelijkheid verloor, verloor ze niet haar intellectuele capaciteiten: ze onderbouwde haar waanideeën met argumenten zoals ze ook haar afstudeerscriptie onderbouwde. Ze vertelt haar verhaal tijdens De Waanzinnige Talkshow. Lees hier een interview. 

15:30 uur, Hertz-zaal
In de theatervoorstelling 'Waan zoekt zin (m/v)' buigt dramatherapeut Maike Koolhaas zich over de vraag: wat is waanzin eigenlijk? Koolhaas zelf, en de overige spelers, beelden in deze voorstelling hun eigen ervaringen met waanzin uit. Na de voorstelling vraagt Koolhaas of mensen zich herkennen in de weergave van een psychose. Herkenbaar is de waan die zin en de zin die waan is. 

15:45 uur, Hertz-zaal
'Ben je wel eens bang om gek te worden?' vraagt Maike Koolhaas tijdens de theatervoorstelling 'Waan zoekt zin (m/v)'. Veel handen gaan omhoog.

16:10 uur, Hertz-zaal
Waar voorheen het brein zich vooral aanpaste aan nieuwe technologie, past de technologie zich nu aan aan ons brein. Algoritmes voeden het brein met voorgesorteerde informatie en spelen in op emotionele en onbewuste processen in ons brein. Neuro-informaticus Sennay Ghebreab over manipulerende en uitsluitende AI’s. Lees hier een interview. 


16:30 uur, De Punt
De Waanzinnige Talkshow begint muzikaal met de liedjes 'Zoek het uit' en 'Ik laat je gaan' van Carlijn Mol. Ze heeft borderline en last van depressies en merkt dat als je eenmaal opgenomen bent, het je hele leven achtervolgt. Op dit moment is ze werkzaam als ervaringsdeskundige. 

Daarna praat presentator Jelmer Koers met Marcel, die net als Carlijn speelde in de voorstelling 'Waan zoekt zin (m/v)'. Hij is een paar keer waanzinnig geweest en vond dat eigenlijk wel lekker. Maar de depressie die erop volgen, zijn niet mals. Zijn tips bij het manisch zijn wekken gelach op in het publiek: 'Houd het binnenshuis'. 

16:55 uur, Hertz-zaal
'Fuck de werkelijkheid'. Zangeres Kiki Schippers vat aan het slot van het Waanzin Festival de dag samen met een vandaag geschreven lied.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.