Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Lianne Tijhaar

Redacteur Filosofie Magazine

In onze samenleving wemelt het van de vooroordelen en categorieën waarmee we de roerige wereld om ons heen betekenis en structuur verlenen: ziek en gezond, normaal en abnormaal, homo- en heteroseksueel, kind en volwassene. Filosofie draagt bij aan een kritische houding: ze laat zien dat de begrippen waarmee we onze wereld indelen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Wanneer vinden we bijvoorbeeld dat iemand zich zó afwijkend gedraagt dat we het een psychische stoornis noemen, of crimineel gedrag? En wat zijn de consequenties van dit soort talige indelingen op de wijze waarop we de wereld (kunnen) begrijpen?
 
Mijn doel bij Filosofie Magazine is om te laten zien dat dit soort vragen, die bij uitstek filosofisch zijn, van grotere waarde zijn voor ons alledaags leven dan misschien op het eerste moment gedacht wordt. Daartoe laat ik grote denkers aan het woord over hedendaagse vanzelfsprekendheden, op een manier die voor een breed publiek toegankelijk is. Want iedereen is geïnteresseerd in filosofie – en het is zonde om haar binnen de muren van de universiteit gevangen te houden.
 
Lianne Tijhaar studeerde Filosofie van de Gedragswetenschappen en Forensische Orthopedagogiek. Thema’s waar zij zich mee bezighoudt zijn onder meer opvoeding, gezondheidszorg en psychiatrie, strafrecht en criminaliteit, mensverbetering en de kracht van taal. E-mail: lianne.tijhaar@veenmedia.nl

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.