Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Leren van Oedipus en Odysseus

Femke Heijmans


Wat hebben Hegel, Nietzsche en Camus gemeen? Ze gebruikten bekende mythen om hun filosofie uit te leggen. We zetten een aantal van zulke ‘filosofische’ mythen op een rij.

 

Odysseus laat zich vastbinden tegen verleidelijke Sirenen

Odysseus – de bedenker van het paard van Troje – zwerft na de val van deze stad tien jaar over zee voordat hij thuiskomt, schrijft Homerus in zijn beroemde epos Odyssee. Op een dag vaart hij langs de Sirenen, nimfen met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Volgens de Griekse mythologie lokken zij iedere man die komt langsvaren naar zich toe met hun gezang, waarna het schip op de rotsen stukslaat. Om zich niet te laten verleiden, maar wel het gezang te horen, laat Odysseus zichzelf vastbinden aan de mast van zijn schip. Zijn bemanningsleden laat hij bijenwas in hun oren stoppen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden