Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2017

De mens is groots in zijn kleinheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

De geschiedenis van de filosofie is vooral een geschiedenis van toenemende ontnuchtering, betoogt Leon Heuts. En dat is zo slecht nog niet in deze tijd van fake news en een dreigende klimaatramp.

U die dit stuk leest – en ik die het schrijf. We zijn eigenlijk een beetje verwant met elkaar. Althans, we zijn beiden mensen die op feestjes iets hebben uit te leggen als we zeggen dat we geïnteresseerd zijn in filosofie. Natuurlijk, vele mensen vinden het mooi en interessant. Maar vroeg of laat komt toch de overbekende vraag: wat heb je eraan? En zeker in deze tijd, waarin alles wordt gewaardeerd op zijn nuttigheid, is die vraag lastig te beantwoorden. Want op een bepaalde manier marcheert de samenleving waarschijnlijk verder zonder wijsbegeerte. En ook in het persoonlijke leven kunt u rustig 90 worden zonder één keer de vraag te stellen wat de zin van uw bestaan is, of wat geluk nu eigenlijk is. Sterker nog: het is goed denkbaar dat u gelukkiger bent als u zich dergelijke vragen nooit stelt.  

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.