Home Lang voordat we onszelf begrijpen

Lang voordat we onszelf begrijpen

Door Martijn Meijer op 20 december 2012

04-2002 Filosofie magazine Lees het magazine

Hans-Georg Gadamer voerde jarenlang strijd met twee vaders. Zijn autoritaire biologische vader Johannes en zijn niet minder autoritaire geestelijke vader Martin Heidegger. Volgens de laatste had hij “geen benul” van de filosofie. Om dan maar leraar Grieks te worden stortte Gadamer zich op de studie klassieke filologie. Wat een afgang leek, bleek later een zeer verstandige zet. Hij werd gerehabiliteerd door Heidegger en zijn hoofdwerk Wahrheit und Methode groeide al tijdens zijn leven uit tot een klassieker.

“Mijn invloed in deze wereld is minimaal’’, zei Hans-Georg Gadamer in 1993 in een interview. “Ik ben een levend anachronisme, omdat ik er eigenlijk niet meer bij hoor en er toch nog bij ben.” Gadamer werd in vele herdenkingsartikelen om zijn bescheidenheid en mildheid geprezen, nadat hij 13 maart jongstleden op 102-jarige leeftijd in Heidelberg was overleden. Die bescheidenheid lag geheel in de lijn van zijn filosofische hermeneutiek (de kunst van het interpreteren, van het Griekse hermeneuein), waarin het mogelijk gelijk van de ander het uitgangspunt vormt. Toch moet het hem veel genoegen gedaan hebben dat gedurende de laatste twintig jaar van zijn leven zijn hoofdwerk Wahrheit und Methode de status van een klassieker kreeg. Geleidelijk drong het besef tot de wereld door dat Gadamer eigenhandig de negentiende-eeuwse hermeneutische traditie had omgezet in een grondslagenleer voor de geesteswetenschappen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.