Home Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid

Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid

Door Cor van der Weele op 28 mei 2019

Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid
Cover van 02-2019
02-2019 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Als kweekvlees op de markt komt, hebben we dan de ethische verantwoordelijkheid om dat te verkiezen boven vlees? Zo ja, zouden we dat dan ook doen? Cor van der Weele onderzoekt de obstakels die ons verhinderen om voor een verantwoordelijke samenleving te kiezen.

We moeten minder vlees eten, daarvan zijn steeds meer mensen zich bewust. Maar als samenleving doen we het nog nauwelijks. Onze hoge vleesconsumptie daalde een tijdje licht, maar blijft nu alweer een aantal jaar min of meer gelijk. Méér vlees eten was iets dat we ons gemakkelijker lieten zeggen. Na de Tweede Wereldoorlog begon het vlees eten toe te nemen, actief gestimuleerd door de overheid (‘Vlees mevrouw, u weet wel waarom’). Tegen de akelige gevolgen van de steeds industriëler wordende vleesproductie voor dieren werd al in de jaren zestig protest aangetekend (Harrison 1964) en peulvruchten werden aanbevolen als een uitstekend alternatief (Lappé 1971). Maar naarmate de wereld rijker werd (en wordt), bleef (en blijft) de mondiale vleesconsumptie stijgen en de peulvruchtenconsumptie dalen. Ook plantaardige vleesimitaties kwamen niet echt van de grond; volgens veel consumenten leken ze gewoon niet genoeg op vlees.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.