Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2016

De kunst van het loslaten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Laat los, doe niets, leert de taoïstische filosofie ons. Dat is bepaald geen oproep tot passiviteit, maar vooral een poging om zaken op hun beloop te laten.

Wie kennis maakt met de taoïstische filosofie, stuit meer dan eens op een paradox. Je kunt beginnen bij de lessen van grondlegger Laozi, die vermoedelijk leefde ten tijde van Confucius (zesde eeuw voor de jaartelling) en wiens lessen zijn vereeuwigd in de Daodejing. Maar gelijk een kanttekening: naar verluidt stelde Laozi zijn lessen met tegenzin op schrift. Hij wist: iemand die pretendeert een meester te zijn in de Dao-kunde, is het per definitie niet. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.