Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2004

Kleuren bestaan niet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hans Dooremalen

Volgens John Locke, deze maand driehonderd jaar gelden overleden, bestaan kleuren niet. Over hedendaagse filosofen die dat nog steeds niet kunnen geloven, en de Britse keuken van de empirie. ‘Waar komt kennis vandaan? Hierop antwoord ik, in één woord, uit ervaring.’

John Locke’s beroemdste filosofische werk – An essay Concerning Human Understanding – draait om één vraag: waar halen we onze kennis vandaan?

En hoewel het deze maand driehonderd jaar geleden is dat de Britse filosoof overleed, is zijn antwoord nog steeds actueel. Locke’s analyses zijn dermate verrassend, dat sommige delen van zijn theorie volstrekt tegen onze intuïtie ingaan. Wat te denken van zijn stelling dat er geen kleuren zijn? Inmiddels wetenschappelijk bevestigd, maar voor velen onacceptabel.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.