Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 1/2018

Kan er te veel empathie zijn?

Ignaas Devisch

Hoe komt het dat we als mens perfect in staat zijn om én panda’s te knuffelen én niet om te kijken naar honderden vluchtelingen die aan het verdrinken zijn? Ignaas Devisch gaat in op het gevaar van het overbelasten van onze empathie.
 
sinds een goed decennium is empathie aan een opmars bezig: van het knuffelen van panda’s, het steunen van goede doelen tot de warmte van Serious Request, aan empathie lijken alleen maar positieve zaken verbonden. Zowel Barack Obama als Jesse Klaver roept ertoe op, samen met vele anderen. Hoe meer empathie, hoe beter?

Hoog tijd om ons beeld bij te stellen, want in tegenstelling tot wat velen denken, kent empathie niet alleen een aantal beperkingen. Er is ook een keerzijde aan verbonden: wie empathie overvraagt, dreigt het positieve gevoel te laten omslaan in woede en verontwaardiging, of tot een nog meer selectieve inzet van onze gevoelens voor het leed van anderen. Want dat is minstens opvallend aan empathie: we zijn als mens perfect in staat om én panda’s te knuffelen én niet om te kijken naar honderden vluchtelingen die op datzelfde ogenblik aan het verdrinken zijn op de Middellandse Zee. Vandaar mijn vraag: wat zijn de voor- en nadelen van empathie en hoe komt het dat we dit geleidelijk aan zijn gaan beschouwen als het middel om alle sociale problemen op te lossen?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden