Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Joep Dohmen

filosoof, hoogleraar

'We moeten collectief oefenen in publieke deugden als geduld, bescheidenheid, openheid en tolerantie. Anders richt die liberale cultuur zichzelf ten gronde.'Dit is de oproep die Joep Dohmen (1949) in Het leven als kunstwerk aan de moderne mens doet. Ieder mens zou van zijn leven een kunstwerk moeten maken. Dohmen verwijst daarbij onder andere naar Michel Foucault, die de in zijn latere werk schrijft over zelfzorg. Dat is een levenshouding uit de Klassieke Oudheid - een streven naar een vrij en soeverein leven door oefening en reflectie. Dohmen ziet die vrijheid en soevereiniteit in deze tijd bedreigd, bijvoorbeeld door slaafse consumptie.  
Dohmen was in 1992 medeoprichter van Filosofie Magazine en tot 1998 was hij adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift. Daarna richtte hij zich op zijn academische carrière en sinds 2007 is hij hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.
In 2013 verscheen Van oude en nieuwe deugden, een bundel waarin Joep Dohmen en Maarten van Buuren ingaan op teksten over deugdethiek en levenskunst van onder andere Aristoteles, Martha Nussbaum en Frans de Waal. In 2014 verschijnt Over Levenskunst, een sterk herziene en uitgebreide uitgave van het boek dat in 2008 verscheen onder dezelfde titel.
Bekijk ook het programma over 'Ouder worden' in de Nieuwe Liefde met Joep Dohmen (vanaf 13.30) 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.