Confucianisme, shinto en zen in Japan

Van 22 november t/m 3 december 2017 organiseert Filosofie Magazine een 12-daagse filosofiereis naar Japan onder leiding van Michel Dijkstra en hoofdredacteur Leon Heuts.

Maak kennis met de Japanse filosofie op locatie! We beginnen in de historische hoofdstad Nara. Daar vinden we de oudste tempels van de hoofdstromingen uit het boeddhisme, zoals de Horyuji en de Todaiji met zijn enorme boeddhabeeld. In Kyoto volgen we de sporen van de gelijknamige filosofische school, maar slaan het Gouden Paviljoen in zijn park niet over. Een treinreis brengt ons naar Eiheiji, het klooster van Eihei Dogen, de grootste zenfilosoof die Japan heeft voorgebracht. De herfsttinten van het loof in de kloostertuin herinneren aan het grote thema van zijn denken: de radicale vergankelijkheid van alle dingen. We reizen via een van Japan’s toptuinen en de Japanse Alpen door naar Tokyo. Daar ligt de nadruk op de centra van het staatkundig georiënteerde confucianisme en het shintoïsme met z’n bonte godenwereld. Een bezoek aan het Nationaal Museum en verstilde tuinen complementeren uw beeld van de wijsbegeerte in het Land van de Rijzende Zon.

Programma:
Dag 1
Lijnvlucht Amsterdam-Osaka
 
Dag 2
Aankomst in Osaka en transfer naar de oude hoofdstad Nara, waar we viermaal overnachten. Vanmiddag verkennen we te voet de gezellige binnenstad, waar we ook dineren.
 
Dag 3
Nara kan worden opgevat als een openluchtmuseum van de Japanse architectuur. We gaan te voet en beginnen met een bezoek aan de Todaiji-tempel. Deze is de thuisbasis van de Shingon-school van het boeddhisme, de school van het Ware Woord. In de prachtige houten Daibutsuden bevindt zich het gigantische, wereldberoemde bronzen boeddhabeeld. Verder bezoeken we de Kofukuji-tempel met zijn imposante pagode en de Kasuga-schrijn en proeven de sfeer van het Kasugayama-bos.
 
Dag 4
Deze dag staat in het teken van kunst, geschiedenis en cultuur. We bezoeken te voet het oude commerciële centrum Naramachi en het Nara National Museum. Dit kunstpaleis herbergt onder andere de zogenaamde boeddhistische Hellerol, die met de meest gruwelijke voorstellingen van Jeroen Bosch kan wedijveren. In de middag gaan we met onze bus naar de Horyu-ji, het oudste boeddhistische tempelcomplex en lange tijd gelieerd aan idealistische Hossho-school.

 
Dag 5
Vanmorgen wandelen we naar de Daianji-tempel, die teruggaat tot de zevende eeuw. In de middag is er geen programma. U kunt op eigen gelegenheid of met de reisleiding een keuze maken uit diverse bezienswaardigheden.
 
Dag 6
Met onze bus rijden van Nara naar Kyoto. De Ryoanji zen-tempel heeft een beroemde, in geometrische patronen aangeharkte kiezeltuin. Het werken in deze tuin geldt traditioneel als een vorm van meditatie. De stoere vestingwerken van het Nijo-kasteel vormen een fraai tegenwicht voor de elegante architectuur van de zentempels. Het verfijnde Gouden Paviljoen is een must voor wie Kyoto aandoet. We besluiten de dag bij de houten Kiyomizu-dera ofwel de Helder Water Tempel.
 
Dag 7
We starten in de fraaie Konchi-in-tuin, die als een tweedimensionaal landschapschilderij zou zijn opgezet. Tot hetzelfde complex behoort de dertiende-eeuwse Nanzenji-zentempel. Vervolgens wandelen we het zogenoemde Filosofenpad af. Dit is vernoemd naar de moderne Japanse filosoof Nishida Kitaro (1870-1945), grondlegger van de Kyotoschool. Mediterend in zijn voetsporen zien we kersenbomen in herfsttooi en diverse kleine heiligdommen, afgewisseld met chique boetieks. In de middag is er geen vastgesteld programma en kunt u op eigen gelegenheid een keuze maken in deze in cultureel opzicht zo rijke stad.
 
Dag 8
Per trein reizen we van Kyoto naar Eiheiji, het door zenmeester Dogen in de dertiende eeuw gestichte klooster. Op locatie verdiepen we ons in zijn raadselachtige en poëtische traktaten en gedichten die onder andere gaan over acceptatie van de vergankelijkheid, openheid voor het lijden van iedereen en de schoonheid van de natuur. We overnachten in de nabije plaats Fukui.
 
Dag 9
De trein brengt ons naar Kanazawa aan de Japanse Zee. Hier wandelen we door een van de toptuinen van Japan, de Kenroku-en. Ten zuiden van de rivier dwalen we door de straatjes van Teramachi, een van de drie traditionele wijken van de stad.
In de namiddag gaan we per hogesnelheidstrein naar Tokyo, waar we drie nachten logeren in Asakusa. Deze gezellige buurt wordt volgens de overlevering beschermd door Guanyin, de bodhisattva van het Grote Mededogen.
 
Dag 10
We bekijken Yushima Tenjin, de belangrijke shinto schrijn die aan de gelijknamige god van het leren is gewijd. Dit heiligdom is van belang voor het Japanse confucianisme en werd in de zeventiende eeuw bezocht door de filosofen Hayashi Razan en Arai Hakuseki. Tijdens het leven van deze laatste denker werd het landschapspark Rikugien aangelegd, dat we ook bezoeken. ’s Middags vrij om zelf de Japanse hoofdstad te doorkruisen.
 
Dag 11
Het Nationaal Museum van Tokyo herbergt niet alleen hoogtepunten van de Japanse cultuur, maar ook van andere Aziatische landen zoals China, Korea en Pakistan. Met een bezoek aan de Kannon –of Guanyin- tempel en een wandeling door de bruisende Nakamise-straat met zijn vele winkeltjes besluiten we de laatste dag in Japan.
 
Dag 12
Lijnvlucht Tokyo-Amsterdam, waar aankomst dezelfde dag.
Wanneer: 22 november t/m 3 december 2017
Prijs: € 4795,- (jaarabonneeprijs) 4865,- (niet abonneeprijs)
Interesse? Schrijf je hier in.
 
Inclusief lijnvluchten met belastingen en toeslagen, alle vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 2 lunches en 7 diners, inhoudelijke en organisatorische reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien
Exclusief overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, verzekeringen, bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20. Eenpersoonskamertoeslag van €295.