Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2020

Intieme bediening

Caszimir Cleutjens

Caszimir Cleutjens brengt de figuur van de bediende in verband met de huisslaaf uit de Griekse Oudheid en betoogt dat er in de verhouding tussen meester en slaaf een diepgewortelde intimiteit bestaat.

Wie ooit in de horeca gewerkt heeft, zal het volgende herkennen: ondanks een gezonde dosis opgedane mensenkennis, goede herinneringen aan teamwork en aan heldhaftigheid onder grote werkdruk, en andere pluspunten, is het ‘ontsnappen’ aan de horeca-omgeving vaak een opluchting van bijna existentiële lading. Na een periode in de horeca ontdek je wat je echt wilt doen, wie je echt wilt zijn. Het beroep van bediende is van oudsher een vagebond-beroep, dat iedereen met een beetje sociale vaardigheden op kan pakken: laaghangend fruit. Iedereen heeft een ander plan

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden