Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2003

Bergson over innerlijke tijd

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hans Achterhuis
filosoof, emeritus hoogleraar

Scheppingskracht en openheid zijn typerend voor de tijd die wij innerlijk ervaren.
 
Het blijft een waagstuk om een beroemd hedendaags denker te verzoeken een inleidende tekst over een befaamd filosoof te schrijven. De Past Masters-reeks van Oxford University Press is gebaseerd op dat uitgangspunt. De gedurfde vraag pakt helaas minstens even vaak zeer negatief als uiterst positief uit. Tenslotte slaagt lang niet elk wijsgerig kopstuk erin zijn eigen ego weg te cijferen voor een overzichtelijke introductie in het denken van iemand anders.

Gelukkig kan dit waagstuk ook tot juweeltjes van teksten leiden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een inleiding in het werk van Henri Bergson door de Pools-Britse filosoof Leszek Kolakowski. Zoals Jacques de Visscher in de korte inleiding bij het boek met recht opmerkt, weet het hedendaagse kopstuk in dit geval feilloos de centrale thema’s uit het besproken werk te destilleren en de sterke en zwakke kanten ervan te belichten. De vaste greep van de meester verschaft ons hier een helder overzicht omdat hij boven details durft uit te stijgen en de grote lijnen van Bergsons denken door zijn hele oeuvre heen blootlegt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.