Home In Memoriam: Gido Berns (1939-2018)

In Memoriam: Gido Berns (1939-2018)

Door Donald Loose op 06 november 2018

Cover van 04-2018
04-2018 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine
Op 20 juli j.l. is Gido Berns in zijn woonplaats Brussel overleden. Vanaf 1990 was Gido onafgebroken lid van de redactieraad van Wijsgerig Perspectief. De redactie en redactieraad zijn hem veel dank verschuldigd voor wat hij door de jaren heen voor het tijdschrift heeft betekend en voor zijn bereidheid zich er altijd voor in te zetten. Navolgende rede is bij zijn afscheid uitgesproken door Donald Loose.
 
Hoe zullen we ons Gido Berns herinneren? Het eerste wat bij mij opkomt is als un homme aimable. Een beminnelijk en vriendelijk man. Vriendschap is niet alleen een thema dat hij zijn hele academische carrière ter sprake heeft gebracht. Hij had ook veel vrienden in binnen- en buitenland, achtte vriendschap heel hoog en was vereerd door de vriendschap die hem van anderen te beurt viel. Ik zeg ‘te beurt viel’ omdat hij in zijn wijsgerige overtuiging zo dikwijls de nadruk legt op wat ons overkomt, eerder dan op wat we autonoom menen in handen te hebben. Dat wekte zijn verwondering, stemde hem dankbaar en hij koesterde wat hij beschouwde als het hem gegunde geluk. Daarom stond hij zo fijnzinnig, fijngevoelig, alert en accuraat in het leven. Gido was een charmeur, maar hij was bovenal een gentleman. De esthetiek van het bestaan is voor hem niet alleen maar artistiek, maar ze kleurt de omgang van mensen onderling. Het is aesthesis: gewaarwording en sensibiliteit. De etiquette is geen elitaire distantie, maar het is de kleine ethiek van de dagelijkse omgang.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer