Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 25 juli 2014

IJzeren Lijst 6. The Open Society van Karl Popper

Alexandra van Ditmars

‘De poging om de hemel op aarde te maken brengt altijd de hel voort’, volgens de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Raimund Popper (1902-1994). Hij is van grote invloed geweest op het gebied van wetenschap en politiek. Op nummer zes van de IJzeren Lijst staat The Open Society and its Enemies (1945), waarin hij het idee dat de geschiedenis zich volgens bepaalde wetten voltrekt afwijst, en een democratische ‘open samenleving’ bepleit.

The Open Society and its Enemies is zijn politieke hoofdwerk, dat uit twee delen bestaat. Het is een radicale aanval op wat Popper zag als de wortels van het kwaad: de totalitaire tendensen in het werk van Plato, Hegel en Marx. Daar tegenover betoogt  hij een liberale, democratische maatschappij waarin vrijheid van denken en spreken centraal staat, die hij de ‘open samenleving’ noemt. In deze samenleving leven kritische burgers, die met een rationele houding met elkaar in discussie treden.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden