Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2014

Ieder zijn eigen tijd

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Doorman

Henri Bergson was een romanticus die niet van kwantificeren hield. Hij moest dan ook niets hebben van de rigide kloktijd. Tijd zag hij niet als een optelsom van losse momenten, maar als een reeks ervaringen.

Over de tijd is een hele tijd niet nagedacht. Natuurlijk, Socrates had het erover, al ging het dan eerder om onsterflijkheid en over de veranderlijkheid van de dingen. En lang voor hem hadden de Griekse natuurfilosofen er ook al de nodige aandacht aan besteed. Beroemd zijn de paradoxen van Zeno van Elea, zoals die van Achilles die de schildpad niet zou kunnen inhalen, omdat hij, telkens wanneer hij aankomt op de plaats waar de schildpad was, deze al weer een stukje verder is.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.