Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2016

Hoop op kennis

Paul Ziche

Immanuel Kant staat niet bekend als een flexibele denker. Maar in zijn filosofie is meer ruimte voor openheid dan vaak wordt aangenomen, volgens Paul Ziche. Op zoek naar de mogelijkheid van kennisuitbreiding maakt Kant gebruik van de concepten ‘hoop’ en ‘vertrouwen’, die nergens zekerheid bieden. Een veelbelovende, creatieve strategie in reactie op de scepticus.

Kennis heeft een sterke emotionele kant en is niet puur een aangelegenheid van zuivere theorie en logica. Iedereen kent het gevoel van bevrediging als je echt iets begrijpt, of als je een complex probleem kunt oplossen. Omgekeerd kan het gevoel van onwetendheid of de moeite die het kost om kennis te verwerven buitengewoon pijnlijk zijn. Scepticisme wordt, bijvoorbeeld door Immanuel Kant, vaak getypeerd als een verlies van hoop. Ook voor David Hume is het sceptische filosoferen verbonden met een ervaring van vertwijfeling. Het wordt de scepticus vaak verweten dat hij zelfs nog tegen de mogelijkheid van een zoektocht naar kennis argumenteert, of die nu kans op slagen heeft of niet. Kant gebruikt bijzonder sterke bewoordingen voor deze afwijzende houding van de scepticus: ‘een kwaadaardige inborst, die behagen schept in andermans leed’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden