Home Schuld Hoe kunnen wij vergeven?
Schuld

Hoe kunnen wij vergeven?

Door Renée van Riessen op 26 maart 2014

Cover van 01-2014
01-2014 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

‘Als God schept, maakt Hij niets tot iets. Als Hij vergeeft, maakt Hij iets tot niets. En evenals de schepping is vergeving een wonder.’ Godsdienstfilosofe Renée van Riessen analyseert de daad van vergeving aan de hand van filosofen Jacques Derrida en Søren Kierkegaard. Is het wel mogelijk om altijd te vergeven?

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela, die door velen als een symbool van vergeving werd gezien. Een van zijn bekende uitspraken, geciteerd in de film Invictus (2009), gaat over vergeving als een wapen dat de ziel bevrijdt en de vrees uitdrijft. Wat Mandela zo succesvol maakte in zijn aandringen op vergeving en verzoening was dat het bij hem niet bij woorden alleen bleef. Door zijn daden bracht hij vergeving ook in praktijk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.