Home Het onbehagen van mannen

Het onbehagen van mannen

Door Alex Thinius en Veronica Vasterling op 05 september 2018

Cover van 03-2018
03-2018 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine
De moderne mannelijkheid verkeert in crisis, betogen Alex Thinius en Veronica Vasterling. Het gevolg: er is sprake van een hedendaags mannelijk onbehagen. Welke processen liggen er aan die crisis ten grondslag? En hoe gaan mannen met dit onbehagen om? 
Een paar maanden geleden betoogde de invloedrijke Indiase schrijver en denker Pankaj Mishra in The Guardian dat er sprake is van een wereldwijde crisis van de moderne mannelijkheid, een crisis die gepaard gaat met hernieuwd seksisme, nationalisme en racisme. Met name de politieke wereld levert veel voorbeelden van deze crisis, variërend van Trump en de alt-rightbeweging tot Poetin en de Indiase premier Modi, volgens Mishra een Hindoe-supremacist, en in eigen land Thierry Baudet en de nieuwrechtse groepering De Nederlandse Leeuw.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.