Home Het Moment…dat filosofie helpt in het rouwproces

Het Moment…dat filosofie helpt in het rouwproces

Door Carolien van Welij op 20 maart 2018

Het Moment…dat filosofie helpt in het rouwproces
Cover van 05-2018
05-2018 Filosofie magazine Lees het magazine


Fotografie: Merlijn Doomernik

Marleen Moors (38) is filosoof en geestelijk verzorger.

Ik kwam terug van een feestje en dacht: dit leven wil ik niet meer. Dit ben ik niet. Ik was vijftien en ik had een gewoon puberleven; ik was vooral bezig met school, kleding en jongens. Maar vanbinnen was het donker, melancholiek. Ik wilde mezelf leren kennen en ben gaan lezen. Belijdenissen van Augustinus was een van die boeken.

Mijn vader was aan longkanker overleden toen ik twaalf was. Ik wilde zijn dood begrijpen. Ik voelde me schuldig. Altijd. Er moest een reden zijn voor zijn dood, en als die er niet was, dan zou het wel aan mij liggen – een soort survival guilt, overlevingsschuld. Ik had last van een schuldgevoel ten opzichte van het leven. Ik praatte met niemand over die verwarring. Augustinus was een gesprekspartner. Hij sprak wel over de dood, over zingeving, over schuld. In zijn autobiografie laat hij heel open, kwetsbaar en grondig zijn mens-zijn zien. Al zijn pijn, zwakheden en scrupules. Het lezen van zijn worstelingen was een troost. Eindelijk iemand die mij begrijpt, dacht ik toen. 

Als 15-jarige benijdde ik hem om zijn geloof dat alles betekenis heeft. Na mijn vaders dood was mijn wereldbeeld op losse schroeven gezet. Ik zocht houvast, metafysische veiligheid, die niet bestaat – maar dat wist ik toen nog niet. Belijdenissen bood de perfecte combinatie van dat religieuze, psychologische én filosofische waarnaar ik op zoek was. ‘Ik ben een vraag geworden voor mezelf’, schrijft Augustinus. Zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit was voor mij een spiegel. Ik heb mijn rouw verwerkt door de filosofie in te gaan. Sommige pubers gaan drinken of drugs gebruiken om het hele rouwproces te vermijden. Ik wilde mezelf en de wereld begrijpen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.