Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 1/2012

‘Het moet omdat het hoort’

Ignaas Devisch

‘Sporters horen een voorbeeldfunctie te hebben.’ Er is geen zin die vaker het sportgebeuren begeleidt dan deze. Niet alleen is het de vraag of deze stelling enige grond heeft (waarom is dat zo?), de kwestie is ook om welk voorbeeld het dan zou moeten gaan (wat is het?) en in welke richting deze voorbeeldfunctie ons moet sturen (hoe is het?). Deze drie vragen vormen de leidraad van mijn betoog.
 

Laat ik beginnen met het waarom: vanwaar de motivatie dat sporters of toch zeker topsporters een voorbeeldfunctie moeten hebben? Bestaat er een zinnige reden waarom topsporters een stichtend voorbeeld voor de natie moeten zijn en pakweg rockartiesten, schilders of de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd niet? Zou er een intrinsiek goed argument te vinden zijn om dit te handhaven, alle argumenten van de orde van een petitio principii uitgezonderd – genre: ‘Topsporters moeten een voorbeeldfunctie hebben omdat ze als topsporters een voorbeeld horen te zijn’. Anders gezegd: is er iets inherent aanwezig in sport dat maakt dat ze een uitzondering moet vormen op andere maatschappelijke terreinen en meer morele deugdzaamheid ten toon dient te spreiden?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden