Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 1/2015

Het kind en de rekening

Jan Vorstenbosch, Julia Hermann

Verzorgingstehuizen sluiten en de verantwoordelijkheid voor ouderenzorg verschuift meer en meer naar de ‘eigen kracht’ van het netwerk. Vooral kinderen voelen een morele plicht om voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen. Maar is zo’n plicht te rechtvaardigen, ook tegenover diegenen die haar niet ervaren? Ethici Jan Vorstenbosch en Julia Hermann bespreken vier pogingen tot rechtvaardiging van deze zorgplicht.

Volwassen kinderen voelen vaak een speciale morele verantwoordelijkheid om voor hun oude, zorgbehoeftige en kwetsbare ouders te zorgen. Onder mantelzorgers, die 50 tot 60% van de zorg voor thuiswonende ouderen voor hun rekening nemen, zijn bijvoorbeeld veel (oudere) kinderen. Waardoor wordt die mantelzorg gemotiveerd?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden