Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2015

Het gevaar is de angst voor gevaar

Stephan Sanders

Ulrich Beck voorzag het in 1986 al: het risico op toekomstige rampen zal de wereld waarin we nu leven sterk bepalen. De veiligheidsmaatregelen na 9/11 bevestigen zijn gelijk. 

Ulrich Beck was zo’n socioloog die zonder al te merkbare schroom zijn wetenschappelijke boekje ver te buiten ging. Hij stierf begin 2015 als een van de belangrijkste theoretici van de sociale wetenschappen. Geen standaardsocioloog, die uitsluitend aan de hand van empirisch materiaal voorzichtige conclusies trekt met allerlei slagen om de arm. Stating the obvious is het verwijt dat sociologen vaak treft. Maar Beck deinsde er niet voor terug om complete samenlevingen, en welja, de hele wereld tot terrein van zijn onderzoek te maken. De grote, theoretische vlucht was zeer aan hem besteed.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden