Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 4 december 2015

Gij zult niet doden. Of toch?

Gwendolyn Bolderink & Nele Goutier

Hans Achterhuis en Maarten van Buuren bespreken het gebod 'Gij zult niet doden'. Plus: een portret van de 92-jarige Ge van Zoen, die zich voorbereidt op het einde van zijn leven - een einde dat hij zelf in gang zet.
 

Je kunt je afvragen waarom het nodig was dit gebod op te schrijven’, zegt Van Buuren. ‘Het lijkt zo’n vanzelfsprekend gebod, maar in de oorspronkelijke context is dat minder het geval dan het nu lijkt. Om maar een voorbeeld uit de Bijbel te noemen: als Mozes en het Israëlitische volk het Beloofde Land innemen, zitten ze er niet mee alle stammen die er al wonen uit de weg te ruimen. Hoe verhoudt dit gedrag zich tot het gebod? Eigenaardig.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden