Home Gereedschap voor nieuwsgierigheid

Gereedschap voor nieuwsgierigheid

Door Ike Kamphof op 22 maart 2017

Cover van 01-2017
01-2017 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Toen Ike Kamphof ging samenleven met drie kippen werd haar eigen lichaam gereedschap in het denken over mens-dierrelaties. Aan de hand van haar ervaringen bespreekt zij hoe lichamelijke resonantie vorm krijgt tussen mens en kip. Het ontwikkelen van nieuwsgierigheid speelt daarbij een belangrijke rol.

Sinds anderhalf jaar wonen in onze tuin drie kippen. Het zijn levendige dieren. Ik kijk naar hun bewegingen en luister naar hun fluiten, koeren en kakelen, in een poging te vatten hoe zij de wereld beleven. De verkenning is wederzijds. Meer dan eens zie ik hen mijn gedrag opnemen, en hoor ik hun murmelend commentaar. Nieuwsgierigheid, stelt Donna Haraway in When Species Meet, is ‘one of the first obligations and deepest pleasures of worldly companion species’ (2008: 7). Het uitgangspunt van Haraways denken over mens-dierrelaties is dat we op aarde leven als gezelsoorten. Door elkaar te voeden en te besmetten, elkaar te zien, te ruiken en te denken, door elkaar uit te roeien, te gebruiken of samen te werken, zijn we in elkaar verstrikt. Een dominante stroom van menselijk denken die dierenleven reduceerde tot diergedrag dat mechanisch-causaal kan worden verklaard, leidde ertoe dat dieren onzichtbaar werden als wezens die hun bestaan op hun eigen manier beleven en actief mee organiseren. Culturele ontkenning van dieren als actieve subjecten ging gepaard met het letterlijk onzichtbaar worden van veel dieren door verdrijving of uitroeiing, of door opsluiting in de megaschuren van de bio-industrie. Opnieuw zien, door Haraway afgeleid van het Latijnse woord re-specere, is een stap naar hernieuwd respect in de interacties van gezelsoorten (2008: 19).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.