Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/2016

Generaties zonder toekomst

Henk Oosterling

U staat er misschien niet bij stil, maar een pak kiloknallers in de supermarkt is verbonden met het kappen van het tropisch regenwoud. In onze netwerksamenleving is alles politiek geladen, legt Henk Oosterling uit. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken: ‘doendenken’.
 
Een kleine dertig jaar geleden verscheen het Brundtland rapport Our common future, opgesteld door de toenmalige vrouwelijke premier van Noorwegen. De conclusie van het rapport is glashelder: mondiale milieuproblemen zijn het gevolg van armoede in één deel van de wereld en niet-duurzame consumptie en productie in het andere deel. Duurzaamheid impliceert een rechtvaardige en duurzame verdeling, nu en in de toekomst. Een ecosociale duurzame ontwikkeling is ‘een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen’. Sentimenteel apocalyptisch geformuleerd: onze kinderen hebben geen toekomst als hun ouders zichzelf niet als een Baron van Münchhausen aan hun eigen haren uit het door henzelf gecreëerde moeras trekken. Maar dat is een iets te simpele analyse. We zitten in hetzelfde schuitje.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden