Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2021

Generaties en geschiedenis

Robbert-Jan Adriaansen

Het begrip generatie gebruiken we volgens Robbert-Jan Adriaansen nu vooral om politieke en maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld het klimaat of Brexit uit te vechten. Dat reduceert complexe, historische vraagstukken onterecht tot generatieconflicten.

Paul Ricoeur verwees ooit naar het idee van de opvolging van generaties als een middel om fenomenologische – of geleefde – tijd te verbinden met de universele (klokken-) tijd. Het geeft betekenis aan menselijke ervaring in en met de tijd door deze ervaring in te voegen in een logica van voorgangers en nakomelingen. Het idee dat de notie van generaties primair een middel is om tijd te mediëren is eenvoudig voor te stellen wanneer we denken aan koningslijsten uit de oudheid – de lijsten waarin in het oude Soemerië, Assyrië of Egypte de opeenvolging van verschillende generaties heersers bijgehouden werd, al dan niet vergezeld van hun belangrijkste wapenfeiten. Ze vormden een belangrijk middel voor tijdrekening en als zodanig een oriëntatiemiddel in de tijd. Ook tegenwoordig vervullen generaties deze functie, zij het op een geheel andere wijze. Nu staat niet de diachrone opvolging van generaties centraal, maar de synchrone verbintenis van tijdgenoten in sociale cohorten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden