Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM University: Antieke Levenskunst – maandag 7 oktober

Joke Hermsen
Het streven naar een goed en waardig leven volgens Aristoteles’ Eudaimonia

Het ultieme levensdoel voor de mens is volgens Aristoteles Eudaimonia. Letterlijk betekent dit ‘goede geest’ of ‘goede ziel’, maar het wordt ook vaak gehanteerd als een omschrijving van geluk. Eudaimonia verwijst naar het leiden van een goed en waardig leven, het ontwikkelen van onze talenten, vermogens en deugden en het leven in harmonie met andere mensen. 

Hoe realiseer je een goed en waardig leven? Welke rol speelt de ziel hierbij en waarom beschouwden de Griekse filosofen het zorgdragen voor de ziel als belangrijkste taak van de mens? Op deze vragen gaat filosoof en auteur Joke Hermsen in tijdens haar college.

Joke Hermsen studeerde letterkunde en filosofie in Amsterdam en Parijs, en promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze schrijft essays over filosofie, kunst en literatuur, waarvan haar essaybundels Heimwee naar de mens en Stil de tijd werden bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Begin 2019 verscheen van haar hand Het tij keren, over het gedachtegoed van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. Daarnaast schrijft ze columns en proza, en geeft ze lezingen en workshops over filosofische en maatschappelijke kwesties, literatuur en beeldende kunst.

Terug naar FM University: Antieke Levenskunst