Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

George Berkeley

Geboren

12 maart 1685 Kilkenny, Ierland

Overleden

14 januari 1753 Oxford, Groot-Brittannië

Hoofdwerken

A treatise concerning the principles of human knowledge (1710); Three dialogues between Hylas and Philonous (1713).

Opleiding

Talen, wiskunde en filosofie in Dublin

"Zijn is waargenomen worden."

"We kunnen zeggen dat het bestaan van God veel duidelijker waarneembaar is dan het bestaan van de mens."

George Berkeley verzette zich in zijn filosofie tegen het heersende materialisme uit zijn tijd. De corpusculaire filosofie van onder andere Locke ging ervan uit dat wij primaire en secundaire kwaliteiten van een waargenomen object kunnen onderscheiden. De kleur, smaak en geur van bijvoorbeeld een pizza zitten niet in het ding zelf. Die zijn er alleen als wij ze waarnemen. Het zijn secundaire kwaliteiten. De omvang en dergelijke zijn primaire kwaliteiten. Ze zouden onafhankelijk van onze zintuiglijke waarneming bestaan. Berkeley meent echter dat zo’n onderscheid zinloos is en dat wat wordt waargenomen alleen maar in de geest bestaat, inclusief de ‘primaire’ kwaliteiten. Dit leidt tot zijn beroemde dictum esse est percipi – ‘zijn is waargenomen worden’.

Het idee dat Berkeley een idealist was moet echter wat genuanceerd worden. Volgens Berkeley God zorgt er namelijk voor dat alles ‘echt’ bestaat, ook als we de wereld even niet waarnemen.
 

Opmerkelijk

Berkeley heeft enkele jaren in Amerika doorgebracht, met het plan daar een kolonie te stichten. Zijn pogingen mislukten jammerlijk. Wel schopte hij het tot bisschop van Cloyne.