Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Desiderius Erasmus

Geboren

27 oktober 1469 Rotterdam, Nederland

Overleden

12 juli 1536 Basel, Zwitserland

Hoofdwerken

Lof der zotheid (1511); Over de vrijheid van de wil (1524); De opvoeding van kinderen (1529)

Opleiding

Opgeleid tot priester aan kloosterscholen. Studeert theologie in Parijs

"Het is de hoogste wijsheid soms een dwaas te spelen."

"De dieren die het minst op de mens lijken, zijn het gelukkigst."

Desiderius Erasmus is filosoof en een van de belangrijkste humanisten van de Renaissance. Hij breekt met de ernst die zo kenmerkend is voor de Middeleeuwen en bepleit een levenshouding zonder dogma’s: niets is namelijk zeker in het leven, en dat ontkennen is ijdelheid en hoogmoed. In zijn klassieker Lof der zotheid neemt hij priesters, pausen en geleerden van zijn tijd op de hak. Het boekje maakt hem zo populair dat hij als eerste schrijver in Europa kan leven van de pen.

Omdat volgens Erasmus de gangbare Latijnse bijbelvertaling (de Vulgaat) vol fouten zit, brengt hij een nieuwe, tweetalige bijbel uit, zodat mensen zelf de vertaling kunnen controleren. Ook schrijft hij een vernietigend boek over Paus Julius II, de oorlogspaus die met legers steden binnentrok.

Erasmus’ kritiek op de katholieke kerk maakt de weg vrij voor de Reformatie. Toch doet hij zijn best om een kerkscheuring te voorkomen. Met Luther raakt hij in een stevige discussie over de vrije wil. Luther meent dat de menselijke wil een slaaf is van de zonde, totdat God ons redt; volgens Erasmus is de mens in staat een eigen keuze te maken voor het goede.

Erasmus overlijdt op 70-jarige leeftijd in Bazel. Laatste woorden: ‘Lieve God.’
 

VIDEO’S

Aflevering van Durf te denken over Erasmus

 

LINKS

  • Erasmus in de Humanistische Canon

Opmerkelijk

Erasmus is eigenlijk de doopnaam van Geert Geerts. Hij was het onwettige kind van een priester uit Gouda en zijn huishoudster. Om de zwangerschap geheim te houden is Erasmus in Rotterdam geboren, al wordt dat nog altijd betwist: tot op heden strijden Gouda en Rotterdam om aanspraak op geboortestad van Erasmus.