Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Aziz al-Azmeh

Geboren

24 juli 1947 Damascus

Overleden

n.v.t.

Hoofdwerken

Islams and Modernities, Muslim Kingship

Opleiding

Filosofie en Oriental Studies

“The view of Islam being intolerant, medieval and barbaric is nothing but the mirror-image of the myths propagated by Islamic fundamentalists and radicals”

Aziz al-Azmeh bespreekt de relatie tussen religie en moderniteit en de rol van de islam in onze hedendaagse ‘verlichte’ wereld. Hij bekritiseert zowel het postmodernisme als het (multi)culturalisme en de radicale islam, volgens hem allemaal gevolgen van de jarenlange aanvallende houding van het westen tegenover de islamitische wereld. Al-Azmeh laat zien dat een dergelijke houding zorgt voor xenofobie en godslastering. De islamitische wereld is geen vaststaande traditie maar een sociale constructie, gecreëerd door zowel de islamieten als de westerlingen om de wereld op ideologische wijze op te delen.

Al-Azmeh laat zien dat islamitisch fundamentalisme juist sterk verschilt van belangrijke aspecten van de moslimtraditie en moet worden gezien als een voorbeeld van populistisch nationalisme in plaats van religiositeit. Door in de geschiedenis van het intellectuele leven van islamitische samenlevingen te duiken laat hij zien dat er een verschil is tussen de politieke, sociale en religieuze interpretaties van ‘de islam’.