Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Alain de Botton

Geboren

20 december 1969 Zürich, Zwitserland

Hoofdwerken

How Proust Can Change Your Life, The Art of Travel, Art as Therapy

Opleiding

Filosofie aan het King's College London, Geschiedenis aan het Gonville and Caius College Cambridge

“A good half of the art of living is resilience.”

“Never too late to learn some embarrassingly basic, stupidly obvious things about oneself.”

Als een van de oprichters van the School of Life vindt Alain de Botton dat ideeën uit de filosofie, psychologie en literatuur meer invloed moeten hebben op de manier waarop wij leven. Deze disciplines, als ook de religie, kunnen de samenleving veel leren over onderwijs, kunst, ethiek etc. Op 25 april opent the School of Life haar eerste vestiging in Amsterdam. Hier kun je leren hoe je werk vindt dat bij je past, hoe je goede relaties kunt opbouwen en hoe je je verleden kunt begrijpen.

In de publicaties van de Botton zijn dezelfde vraagstukken terug te vinden. Zo beschrijft de Botton in Hoe Proust je leven kan veranderen wat de betekenis van literatuur in ons leven kan zijn. Het meesterwerk van  Proust À la recherche du temps perdu geeft antwoord op vragen als hoe kies je een goede dokter, hoe geniet je van je vakantie, hoe maak je vrienden en hoe reageer je op een belediging?

In Kunst als therapie, dat de Botton samen met John Armstrong schreef, wordt kunst voorgesteld als alternatief voor therapie. Kunst kan net zo goed, of misschien wel beter, een antwoord geven op vragen als waarom geeft mijn werk mij geen voldoening en wat kan ik doen aan de problemen in mijn relaties?
Er is zelfs een website waar de bezoeker, afgestemd op zijn eigen specifieke vragen en problemen, kunstwerken kan bekijken die behulpzaam kunnen zijn en het leven aangenamer kunnen maken.
Daarnaast is de Britse filosoof gastconservator voor het Rijskmuseum. In een speciale tentoonstelling selecteert hij 150 voorwerpen uit de vaste collectie aan de hand waarvan hij wil laten zien dat kunst de ziel kan genezen.

De Botton heeft ook zijn eigen productiebedrijf ‘Seneca Productions’ waarmee hij documentaires maakt die gebaseerd zijn op zijn eigen werk. In Philosophy: A Guide to Happiness bespreekt hij aan de hand van een aantal klassieke filosofen zoals Socrates, Epicurus, Montaigne en Schopenhauer wat de invloed van hun ideeën kan zijn op ons dagelijks leven en de problemen waar we mee moeten leren omgaan.

VIDEO’STED-talk Atheism 2.0
Art as Therapy

Socrates over zelfvertrouwen

LINKS

Opmerkelijk

In februari 2003 werd De Botton geslagen tot Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. In datzelfde jaar won hij de prestigieuze essay-prijs, de Prix Européen de l'Essai Charles Veillon.