Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofiereis naar Florence

9-15 februari 2014

Machiavelli: ‘Florence is mij dierbaarder dan mijn eigen leven’
Filosofie Magazine organiseert van 9 t/m 15 februari 2014 een filosofiereis naar Florence. U krijgt colleges politieke filosofie en wordt rondgeleid door de stad van Machiavelli. Met emeritus hoogleraar Wijsbegeerte Hans Achterhuis en Filosofie Magazine-redacteur Leon Heuts. 

Vanaf nu te boeken.

Programma                    Activiteit
Dag 1
9/2
Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Florence en transfer naar ons bijzondere driesterrenhotel te Florence waar we zes nachten verblijven. In de namiddag informele ontmoeting met de groep en aansluitend diner in een lokale trattoria.
 
Dag 2
10/2
's Ochtends cursus in de conferentiezaal van het hotel.

Politieke en historische context
Machiavelli is een belangrijke sleutelfiguur in het politieke denken en vormt de verbinding tussen Oudheid, Renaissance en moderniteit. De eerste ochtend staat in het teken van de ontwikkeling van politiek en politieke filosofie als moderne wetenschap. Wat betekent macht? Hoe zorg je dat je die krijgt, en, evenzo belangrijk, ook behoudt? Tegelijkertijd staan we stil bij Florence als brandpunt van de macht in de Renaissance.

Lunch in een lokale trattoria en aansluitend stadswandeling door het Florence van Machiavelli.
We zien diens werkplek in Palazzo Vecchio en zijn graftombe in de Santa Croce. We besluiten de middag op het Domplein bij de bronzen deuren van het Baptisterium. Gezamenlijk diner in een lokale trattoria.
 

Dag 3
11/2
's Ochtends cursus in de conferentiezaal van het hotel.

Macht: De Heerser
Voor een heerser is het beter gevreesd te zijn dan geliefd, aldus Machiavelli. Is hij de rücksichtlose politieke denker die men van hem maakt? Bij nader inzien is De Heerser vooral een studie naar hoe macht werkt. Een politiek leider die de spelregels niet kent en zijn hand overspeelt, is reddeloos verloren. En dat geldt nog steeds.

Lunch in een lokale trattoria en aansluitend bezoek aan de indrukwekkende collectie van de Galleria degli Uffizi.
Een rondgang langs de Italiaanse meesterwerken toont ons de stijlontwikkeling in de schilderkunst van de late middeleeuwen tot de hoge renaissance. Gezamenlijk diner in een lokale trattoria..
 

Dag 4
12/2
's Ochtends cursus in de conferentiezaal van het hotel.

De republiek – De Discorsi
Het is beter om te leven in vrijheid, dan in zekerheid. Dat is de inzet van het meesterwerk Discorsi. Machiavelli schrijft over vrije en trotse burgers, die gezamenlijk een republiek vormen. Dit republicanisme biedt nog steeds antwoorden op een aantal prangende problemen, zoals de kloof tussen politiek en burger.

De middag is ter vrije besteding. Lunch en diner op eigen gelegenheid.
 

Dag 5
13/2
's Ochtends cursus in de conferentiezaal van het hotel.

Virtù & Fortuna – de geest van de Renaissance
De Renaissance staat voor vitalisme, vrijheidsdrang, naturalisme en een grenzeloze nieuwsgierigheid. Machiavelli was, geheel in de geest van de Renaissance, een echt homo universale. Hij was diplomaat, filosoof, schreef romans, toneelstukken en carnavalsliedjes. We verkennen de Renaissance aan de hand van prominente denkers en schrijvers, zoals Petrarca, Dante, Erasmus en Montaigne.

Lunch in een lokale trattoria en aansluitend stadswandeling door Florence.
We bezoeken aan de Orti Oricellari, de tuin van de familie Rucellai waar – in navolging van Lorenzo de'Medici – de tweede generatie van de Neoplatoonse Academie bijeenkwam. Vervolgens lopen we langs de Via Giucciardini, waar ooit het geboortehuis van Machiavelli heeft gestaan. De rest van middag is ter vrije besteding. Diner op eigen gelegenheid.
 

Dag 6
14/2
's Ochtends cursus in de conferentiezaal van het hotel.

Politiek na Machiavelli: het einde van de politiek van de goede bedoelingen
Misschien luidt wel de belangrijkste les van Machiavelli dat een poging om de hemel op aarde te brengen, altijd de hel voortbrengt. Grote denkers als Hannah Arendt, Isaiah Berlin en Claude Lefort werken dat in de twintigste eeuw verder uit; een eeuw getekend door ideologisch terreur.

Lunch in een lokale trattoria en aansluitend middagexcursie per touringcar naar San Gimignano.
We bezoeken er de kathedraal en het Museo Civico. Op de terugweg naar Florence stoppen we in Sant'Andrea in Percussina bij Ristorante L'Albergaccio di Niccolò Machiavelli: het voormalige buitenhuis van de Machiavelli's waar Niccolò in ballingschap Il Principe schreef. Bezoek aan Casa Museo en gezamenlijk slotdiner ter plaatse. Na het diner terugkeer naar Florence.
 

Dag 7
15/2
In de loop van de ochtend transfer naar de luchthaven van Florence en rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

Over de docenten
Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij mengt zich al tientallen jaren in poltieke en maatschappelijke discussies. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn geweld, utopieën en de scheiding tussen moraal en politiek. Zijn belangrijkste filosofische inspiratiebronnen zijn Niccolo Machiavelli, Albert Camus en Hannah Arendt. www.hansachterhuis.nl

Leon Heuts is redacteur van Filosofie Magazine en een van de docenten van de Basisopleiding Filosofie aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Samen met Herman de Regt schreef hij onlangs de Filosofie Twittercanon (uitg.Boom) @leonheuts

Cursusmateriaal
De deelnemers krijgen als cursusmateriaal de vuistdikke biografie Macchiavelli, van Miles Unger.

Inschrijven
Wilt u deze unieke reis meemaken? U kunt zich inschrijven tot 4 weken voor vertrek. Onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Reisgegevens

Reissom abonnees € 1.640,00 p.p., voor niet-abonnees is dit € 1.710,- p.p. Toeslag eenpersoonskamer € 150,00 p.p.

Inbegrepen;
• vluchten Amsterdam-Florence v.v. per rechtstreekse lijndienst van KLM
• vervoer ter plaatse op 9, 14 en 15 februari
• zes hotelovernachtingen in het centrum van Florence op basis van logies en ontbijt in gedeelde tweepersoonskamers (eenpersoonskamer tegen toeslag)
• toeristenbelasting Florence
• vijf ochtenden cursus filosofie in de conferentiezaal van het hotel, inclusief koffiepauze
• boek “Machiavelli. Een biografie” door Miles J. Unger
• vier diners en vier lunches
• vier middagen cultureel programma
• entrees van genoemde bezienswaardigheden

Niet inbegrepen
• overige maaltijden
• drankjes bij de maaltijden
• overige entrees
• uitgaven van persoonlijke aard
• verzekeringen
• fooien
• verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking
• boekingskosten à € 20,00 per boeking

Groepsgrootte:
De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 30.
Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk vier weken voor vertrek.

Meer informatie of vragen?
Neem contact op met Labrys Reizen via info@labrysreizen.nl of via 024 – 38 22 110 en vraag naar de Filosofiereis.