Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Nacht

Filosofie Nacht

De Filosofie Nacht is de plek waar filosofie en journalistiek, analyse en actualiteit elkaar treffen. Met denkers uit binnen- en buitenland en in de vorm van lezingen, gesprekken, interviews en workshops buigen we ons over de betekenis en waarde van ‘de grens’. De grens roept vragen op die even divers als belangrijk zijn: van politieke grenzen tot de begrenzing van ons liefdesleven. Met de Filosofie Nacht willen we nadenken over grenzen, maar ook direct bijdragen aan een betere wereld. Daarom werken we dit jaar samen met Amnesty International.

WANNEER   15 april 2016
WAAR             Pakhuis de Zwijger
TIJDEN            19.00 – 03.00

U kunt ook mee-eten vooraf aan de Filosofie Nacht bij Pakhuis de Zwijger. Meer informatie hierover vindt u op de ticketpagina. 

Thema: Over de grens
We zijn de laatste tijd tegen onze grenzen aangelopen. De vele honderdduizenden vluchtelingen die Europa binnenkomen leiden tot weerstand en polarisatie. De multiculturele samenleving is volgens velen te ver doorgeschoten; er moeten grenzen worden getrokken. Tegelijkertijd stuiten migranten, die juist hard werken om onderdeel van onze samenleving te zijn, op tal van grenzen. Een selfie van trotse donkere voetballers op twitter leidt tot een golf van racistische uitspraken, een voorzitter van de Tweede Kamer met twee paspoorten eveneens. 

Op lokaal niveau zien we juist hoe grenzen worden beslecht. Mensen leggen zich niet neer bij de onoplosbare problemen van milieu, maar beginnen met allerlei duurzame initiatieven. Ze vinden en passant ook een nieuwe economie uit, die niet uitgaat van schaarste of uitbuiting, maar van overvloed en delen. Het aantal vrijwilligers dat vluchtelingen of armen helpt, is heel groot.

Tijdens de Nacht onderzoeken we de dubbelzinnigheid van grenzen. We kunnen overal inloggen om even onze mails en sociale media te bekijken – maar wanneer hebben we nog een moment voor onszelf? We tellen de zegeningen van de grenzeloze 24-uurseconomie: exotische producten om de hoek, reizen naar Japan en Antartica… Maar hoe gaan we om met de constante aansporing te consumeren, gezond te leven, mooi te zijn, erbij te horen? We horen op het werk dat we out of the box, innovatief en ‘disruptive’ moeten denken, maar we stuiten op de grenzen van wat we willen of kunnen.

De grens is een belangrijk filosofisch thema. Zonder grenzen is het leven een chaos, maar stellige grenzen zijn dogmatisch en beperkend. Hoe trekken wij onze grenzen? Tijdens de Filosofie Nacht vindt u inspiratie voor de juiste grens. 

Benieuwd naar ons programma? 
De eerste sprekers kunt u hier al vinden. 
Het volledige programma wordt in maart bekend gemaakt.

Wij werken samen met Amnesty International 
Mensenrechten gelden voorbij elke grens; voor wie dan ook, en waar dan ook. Met de Filosofie Nacht werken wij samen met Amnesty International. Met ieder ticket doneert u €2,50 aan Amnesty’s speciale waarnemersproject in Turkije. Een extra bijdrage leveren is ook mogelijk. Zo draagt u bij aan vrijheid van meningsuiting voor Turkse journalisten, advocaten, mensenrechtenactivisten en anderen die zijn aangeklaagd omdat ze opkwamen voor mensenrechten. Met € 200 kan Amnesty International al één proceswaarnemer trainen. Lees hier meer over onze beweegredenen om samen te werken. 
 

Blijf op de hoogte

Op deze pagina en via onze facebook en twitter (@FilosofieNacht) houden wij u op de hoogte van het programma, interessante artikelen, toegang tot de Filosofie Nacht en meer. 

Contact
Heeft u vragen over de Filosofie Nacht of feedback? Stuur dan een mail aan Sophie van Balen via filosofienacht@veenmedia.nl of bel naar 088-7002925.

 

Onze partners