Home Filosofie en Beeld: Terugkeer

Filosofie en Beeld: Terugkeer

Door Noortje de Leij op 06 november 2018

Filosofie en Beeld: Terugkeer
Cover van 04-2018
04-2018 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine
In Revolving (1919) van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) vormen ijzerdraad, koord, leer en andere kleine objecten een compositie van cirkels en lijnen. Zoals uit de titel blijkt, symboliseren de cirkelvormige figuren precies dat wat cirkels doen: ronddraaien. Tegelijkertijd heeft deze ronddraaiende beweging ook betrekking op het materiaal dat Schwitters gebruikte voor zijn reliëf.

Revolving was een van de eerste werken die hij assembleerde van gevonden voorwerpen, van afval eigenlijk. De cirkel staat ook voor de terugkeer en het hergebruik van afgedankt restmateriaal. In Schwitters’ hele verdere oeuvre is het gebruik van restanten, brokstukken en gevonden fragmenten terug te vinden. In zijn collages en assemblages verwerkte hij afgescheurde stukjes krant, papiersnippers, oude buskaartjes, lege sigarettenpakjes, stenen, ijzerdraad, touw, schelpjes en knopen.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.