Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 3/2015

Filosofie en beeld: Schelpen zoeken

Mariëtte Willemsen

'Felix en Sofie’ heet het filosofisch café dat in 1999 werd opgericht en maandelijks bijeenkomsten organiseert in Amsterdam. De naam is goed gevonden: geluk en wijsheid, een twee-eiige tweeling in het land van de wijsbegeerte. Wijsheid treedt weliswaar meer op de voorgrond, en de filosofie ontleent er haar naam aan, maar geluk is telkens het achterliggende of onderliggende ideaal.


 
De etymologie van geluk stuurt ons alle kanten op, soms richting toeval (denk aan het Engelse ‘luck’, en aan een uitdrukking als ‘op goed geluk’), soms richting succes (denk aan ‘gelukt’, en aan het Griekse ‘Eudaimonia’ in de interpretatie van Aristoteles). Bij filosofen vinden we veel oneliners over geluk, met name bij Stoïcijnen als Epictetus en Marcus Aurelius, die ons telkens voorhouden dat we het geluk dicht bij huis moeten zoeken, namelijk bij en in onszelf.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden