Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

dinsdag 26 november 2013

Filosofen steunen lid Pussy Riot

Esther Villerius

Een internationale groep filosofen heeft een petitie opgesteld om Pussy Riot-lid Nadia Tolokonnikova te steunen. ‘De zangeres van Pussy Riot is een symbool geworden voor iedereen die onderdrukt wordt door het Russische regime,’ schrijven de opstellers. De petitie spreekt zich uit tegen Vladimir Poetins onderdrukkende beleid. Onder anderen Richard Sennett, Gianni Vattimo en Bernard Stiegler tekenden het verzoekschrift.

Tolokonnikova en medebandlid Maria Elekhina werden gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat zij in een kerk een ‘punkgebed’ hadden gezongen tegen Poetins beleid. Nadat Tolokonnikova bekendmaakte dat zij in slechte omstandigheden gevangen werd gehouden en vervolgens in hongerstaking ging, werd zij overplaatst naar een afgelegen gevangenis in het Krasnoyarsk-gebied.

De petitie dringt aan op directe vrijlating van Tolokonnikova en Elekhina. ‘Rusland is een constitutionele republiek en permanent lid van de VN veiligheidsraad. Het heeft de Europese overeenkomst voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden ondertekend. Met de opkomst van de Olympische Spelen deze februari, is het tijd om ze een herinnering te sturen,’ aldus de groep filosofen.

Tolokonnikova kreeg de afgelopen maanden ook al steun van de Sloveense filosoof Slavoj Žižek. Zij correspondeerde in het openbaar met hem over haar situatie. Hun briefwisseling werd gepubliceerd in de Duitse en Franse Philosophie Magazine. In hun brieven namen de twee stelling tegen Poetins regime en hekelden ze het gebrek aan protest daartegen van de westerse democratieën.

3sat heeft een korte documentaire gemaakt over de omstandigheden waarin Tolokonnikova verkeert en haar briefwisseling met Žižek. Bekijk het hier.