Existentialisme Café

Existentialisme Café

Gauloises, zwarte coltruien en artistieke jongelingen die zich verzetten tegen een verstikkende, burgerlijke cultuur. Het existentialisme uit de jaren vijftig en zestig roept romantische beelden op. De grote vragen uit deze periode zijn nog steeds belangrijk. Hoe wil ik leven? Hoe kan ik vrij zijn?

De charismatische kopstukken – Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre en Albert Camus – zijn niet slechts filosofen en schrijvers, maar activisten - supersterren wellicht. Tijdens het Existentialisme Café onderzoeken we hun verhaal en de vragen waarmee zij zich bezighielden. Hoe komen we in opstand tegen de absurditeit van het bestaan en welke rol kan kunst – of film – spelen in een betrokken leven? De opdracht: een authentiek mens zijn, die zich niet verstopt achter conventies.

Existentialisme Café
Woensdag 16 november
19.00 - 23.30
Amsterdam


Programma 


Het programma bestaat uit een diepte-interview met de goedgeluimde en inspirerende Britse filosoof Sarah Bakewell en de prachtige Franse klassieker À Bout de Souffle van Jean-Luc Godard. Met rode wijn, sigarettenrook/nicotinepleisters en goede gesprekken. Dompel je een avond lang onder in het kritische intellectualisme van de Franse jaren '50 en '60.

 

Sarah Bakewell
De vraag hoe te leven bracht de Britse filosoof Sarah Bakewell ertoe haar promotieonderzoek stop te zetten en in een theezakjesfabriek aan de slag te gaan. Uiteindelijk kwam ze toch uit op een schrijvend leven, waar onder meer Hoe te leven. Een leven van Montaigne in één vraag en twintig pogingen uit voortkwam. Nadat ze op zestienjarige leeftijd Walging van Sartre las, werd Bakewell existentialist. Zij schreef over haar helden uit de vorige eeuw in At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails. Een bestseller in Engeland en tijdens het Existentialisme Café voor het eerst vertaald in het Nederlands te verkrijgen.

À Bout de Souffle
"In het leven moet men kiezen tussen de triestheid en het niets. Wat zou jij kiezen?" Jean-Luc 
Godard inspireerde met deze misdaadfilm uit 1960 een hele generatie. Tijdens het stelen van een auto doodt Michel een motoragent. Om de autoirteiten te ontwijken duikt hij onder bij een Amerikaanse en verleidt haar om te vluchten naar Italië. Hoe vrij kan je zijn in het vormgeven van je leven? Welke regels volg je en wie maakt die regels? In de film worden morele normen met voeten getreden, de personages moeten kiezen tussen hun vrijheid en de burgerlijke cultuur. 
 

Meer informatie over het randprogramma volgt binnenkort. 
 


Direct bestellen


€ 29,50Aantal:
€ 24,50Aantal:
€ 17,50Aantal:

Uw persoonsgegevens

Voornaam *
Tussenv.
Achternaam *
Geslacht
Postcode *
Huisnr.*
Toevoeging
Straat *
Plaats *
Land *
E-mailadres *
Telefoonnummer
BedrijfsnaamBestellen