Home Collegedag: hoe verandert technologie de mens?

Collegedag: hoe verandert technologie de mens?

Met iedere nieuwe technologie staat ook een nieuwe mens op. Een mens die anders doet, en anders denkt. Niet alleen omdat elke technologie, van wiel tot virtual reality, een nieuwe metafoor werd om de wereld te begrijpen, maar vooral omdat de wereld er telkens door verandert. Nu zorgrobots, zelfrijdende auto’s, en zelfschrijvende computers een serieuze competitie aangaan met de menselijke maat leek het voor Filosofi­e Magazine tijd voor een collegedag Technologie. Op deze dag in de Zuiderkerk in Amsterdam nemen vier ­filoso­fische wetenschappers u mee in het denken over technologie en de kunstmatige natuur van de mens. Tickets voor de collegedag bestelt u hier.

Emeritus hoogleraar Kunst en Techniek Petran Kockelkoren (1949) laat zien hoe oude mythische motieven ongemerkt greep houden op moderne media en hypermoderne technologie. De mens is, zoals de Duitse fi­losoof Helmuth Plessner schreef, niet alleen van nature kunstmatig, maar heeft ook een verbeelding die niet zonder mythe kan.

Drs. Lisa Doeland (1982) legt in haar college aan de hand van de ­filosofi­e van Donna Haraway uit waarom ons denken zo vaak vastloopt in tegenstellingen zoals natuur-cultuur, lichaam-geest, en mens-machine. Volgens Haraway is de mens eerder een cyborg: een hybride ­figuur, die technologische grenzen vermengt en verstoort.

Prof. dr. Jenny Slatman (1969) onderzoekt in dit college aan de hand van de ­filosofi­e van Michel Foucault hoe onze blik op het lichaam is veranderd door medische technieken. We vinden het heel normaal dat we met scans en echo’s plaatjes kunnen maken van ons inwendige lichaam. Maar welke impact heeft deze hyper-anatomische blik op de ervaring van ons lichaam?

Volgens drs. Guido van der Knaap (1991) kruipt kunstmatige intelligentie (AI) steeds verder ons leven binnen. De uiteenlopende toepassingen van AI, van ChatGPT tot gezichtsherkenning, roepen fi­losofi­sche vragen op. Begrijpt ChatGPT bijvoorbeeld de betekenis van taal? En willen wij leven in een wereld waarin algoritmes steeds meer de dienst uitmaken? Door terug te grijpen op de klassieke fi­losofi­sche traditie – bijvoorbeeld het werk van de Oostenrijkse taalfi­losoof Ludwig Wittgenstein – verkent het college deze en andere fundamentele vragen over AI.

Wanneer: Vrijdag 23 juni 2023
Tijd: 10.00 tot 16.00 uur, deuren open 9.30
Waar: Zuiderkerk, Amsterdam
Prijzen: Regulier: € 109,- abonnees: € 99,- studenten: € 79,-
Inclusief: 4 lezingen, koffie, thee en lunch
Adres: Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam