Home Kun je buiten je eigen denken denken? | boekpresentatie

Kun je buiten je eigen denken denken? | boekpresentatie

Hoezo zijn filosofen wijs? Wat is dat voor een wijsheid die alleen maar vragen oplevert en geen antwoorden? Op woensdag 19 juni 2024 presenteert Coen Simon zijn nieuwe boek Kun je buiten je eigen denken denken? Hoogleraar publieksfilosofie Stine Jensen en gelauwerd essayist Willem Jan Otten krijgen beiden een eerste exemplaar. Wees welkom bij deze boekpresentatie en meet & greet.

Info

Wanneer: woensdag 19 juni 2024, inloop 19.00 uur, start 19.30 uur
Waar: Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16, 1012 XA Amsterdam
Prijs: gratis, graag aanmelden via redactie@filosofie.nl

Over Kun je buiten je eigen denken denken?

Zijn we ooit dezelfde persoon? Waar zijn we als we dromen? Kan ik niet willen willen? Bestaat normaal als we het nergens zien? Praten we om iets te zeggen of zeggen we iets om te praten? Kun je buiten je eigen denken denken? En wat willen we eigenlijk als we iets vragen?

Doordat wijsbegeerte zo vaak met wijs wordt geassocieerd, zouden we haast vergeten dat filosofie een begeerte is die in ieders hart klopt. Iedereen wil weten waarom er iets is en niet niets, ook al weten we zeker dat we het nooit zullen weten. Hoeveel feiten de wetenschap ook produceert, deze vragen blijven vragen. Maar wat gebeurt er als je de vragen anders stelt? Op geestige, gevoelige en toegankelijke wijze laat Coen Simon zien hoe onbeantwoordbare vragen wel iets zeggen. Want ook al weet Simon dat je niet buiten je eigen denken kunt denken, hij vindt in elke shortread toch een uitweg.

‘Coen Simon is een zorgvuldige observator en schrijft evocatief.’ – de Volkskrant

‘Fontein van denklust, even speels als wijs. Niemand draagt het juk van de filosofie zo licht als Coen Simon.’ – Willem Jan Otten, schrijver, dichter en essayist

‘Wat moeten we in deze wereld vol stellige meningen zonder vrolijke vragenstellers als Coen Simon?’ – Stine Jensen, schrijver en hoogleraar publieksfilosofie

Sprekers

Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen. Met zijn essays in Filosofie MagazineNRCTrouw en De Correspondent ontzenuwt hij, het liefst een beetje geestig, hedendaagse dogma’s en clichés. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Wachten op geluk, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. In 2012 won hij de Socratesbeker met En toen wisten we alles.

Stine Jensen (1972) is schrijver, programmamaker en hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift Waarom vrouwen van apen houden werd een wereldwijde bestseller en met haar podcasts, televisie- en radioprogramma’s over filosofie krijgt ze een breed en divers publiek aan het denken. En voor het kinderboek Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met een Zilveren Griffel.

Willem Jan Otten (1951) is dichter, essayist, romanschrijver en toneelschrijver. Geloof en filosofie zijn terugkerende thema’s in zijn werk – en het geheugen, niet te vergeten. Otten ontving vele literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs, de P.C. Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.