Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2018

Empathische dieren

Esteban Rivas

Empathie is niet uniek menselijk, maar een heel oud dierlijk vermogen, betoogt Esteban Rivas. Hij bespreekt diverse onderzoeken naar de zorg voor een ander bij allerlei soorten dieren. Zijn conclusie: mensen en dieren zijn één grote familie van voelende en denkende wezens.

Bestaat er empathie bij andere dieren dan mensen? Dat wil zeggen: kunnen ook zij een ander invoelen, zich inleven in de situatie van een ander, het verdriet of de nood van een ander herkennen en deze vervolgens troost of hulp bieden? Dergelijke vragen waren lange tijd taboe onder wetenschappers en filosofen. Maar in de afgelopen decennia zien we steeds meer openheid komen voor de intelligentie, gevoelens en emoties van andere dieren dan mensen, waardoor er ook meer en meer gericht onderzoek naar empathie bij hen wordt uitgevoerd.

Uit de geschiedenis van de westerse filosofie en wetenschap blijkt dat wijsgeren en wetenschappers altijd hebben geworsteld met de positie van de mens ten opzichte van alle andere dieren. Vaak werd de mens gedefinieerd met kenmerken en eigenschappen die uniek menselijk zouden zijn en waarin mensen zich zouden onderscheiden van alle andere dieren. Dat heeft geleid tot allerlei vormen van antropocentrisme waarin de mens centraal stond als het belangrijkste, superieure en meest ontwikkelde wezen. Zo stelde Aristoteles al dat de rationaliteit en moraliteit van mensen vele malen verder ontwikkeld en uitgebreid waren dan die van alle andere dieren.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden