Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2014

Een echte leider kan zonder wetten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Michel Dijkstra en Simone Bassie

Een waarlijk hoogstaand persoon houdt rekening met anderen, zo betoogde de Chinese denker Confucius. Eindelijk is er een Nederlandse vertaling van zijn uitspraken verschenen.
 

Zigong vroeg: “Is er één enkel woord dat je je leven lang als beginsel voor wat je doet kunt nemen?” De Meester (Confucius) antwoordde: “Dat is naastenliefde. Wat je zelf niet wilt ondergaan, doe dat ook anderen niet aan.”’ Deze kernachtige uitspraak toont de leer van Confucius of ‘Meester Kong’ in een notendop. Zijn op rechtvaardigheid, plichtsbesef en medemenselijkheid gebaseerde filosofie voerde meer dan een millennium lang de boventoon in China. Bovendien staat Confucius bekend als de grondlegger van de Chinese filosofie: de ‘Leermeester van Tienduizend Generaties’. Je kunt hem eigenlijk alleen vergelijken met grootheden als Socrates en Boeddha.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.