Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2018

Ecofeminisme met en zonder Natuur

Nathanja van den Heuvel

Nathanja van den Heuvel laat de actualiteit zien van het ecofeminisme, een stroming waarin ecologisme en feminisme samenkomen. De verbinding tussen vrouw en natuur behoeft herziening, betoogt ze. 
 

Binnen de academische feministische theorie is het vooroordeel tegen ecofeminisme van een dusdanige aard, dat een prominente feminist die mijn werk wilde ondersteunen, mij adviseerde het woord ‘ecofeminisme’ te schrappen uit de titel van een artikel over de beweging, dit omdat ze er nooit voor zou kiezen een artikel te lezen over ecofeminisme. Ook adviseerde een feministische mentor mij om mijn redactiewerk voor De Ecofeministische Nieuwsbrief weg te laten uit mijn cv bij sollicitaties en subsidie aanvragen.
Noël Sturgeon 1997: 6, eigen vertaling

Uiteraard hoop ik dat mijn engagement met activistisch en kritisch ecofeminisme niet het lot toekomt van onmiddellijke veroordeling. Het feit dat Wijsgerig Perspectief mij benaderde een stuk in te dienen gesitueerd onder de parapluterm ecofeminisme geeft wellicht aan dat de aura rondom de term recentelijk van kleur aan het veranderen is. In ieder geval en tot een zekere verbazing, of beter gezegd opluchting, gaan mijn studenten het ecofeminisme allerminst uit de weg. Hoe kunnen ze ook anders? Zowel de ecologische crisis als het feminisme worden vandaag de dag werkelijk serieus genomen. Toch hebben de sentimenten zoals beschreven door Noël Sturgeon, bekend van onder meer Ecofeminist natures – race, gender, feminist theory and political action (1997), het academische landschap niet verlaten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden