Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Eten

Voedsel is meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Als we eten wat de seizoenen ons bieden, worden we bewust van het ritme van het leven. Eten kan op deze manier ook een positieve invloed hebben op de geest.

Filosofie Abonnement

Resultaten lezersonderzoek: Hoe plukt u de dag?

Florine Keus

We vroegen onze lezers hoe ze de dag plukken. Dat gebeurt vooral in de natuur en met vrienden.   1. Natuur  De dag plukken in de natuur is iets waar de romanticus Jean-Jacques Rousseau helemaal achter zou staan. Rousseau beschouwt de natuur als een bron van het... Lees verder

Video: Eten met Ottolenghi

Je bent wat je eet. Maar is een receptenboek dan ook een soort wereldbeschouwing? Voedsel is in ieder geval meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Een verbeelding van voedsel.     Bekijk hier ons nieuwe nummer over eten. Lees verder

Filosoof en kok Ottolenghi

Florentijn van Rootselaar

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi.... Lees verder

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Julian Baggini viel in een halfjaar dertien kilo af. Die kilo’s zitten er... Lees verder

‘Wie nadenkt, wordt veganist’

Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik ben al twintig... Lees verder

Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven'

De moderne mens ziet zijn lichaam als een beest dat getemd moet worden door de geest. Filosofe Annemarie Mol pleit voor de epicurische traditie van zelfcultivering. ‘Geen straffende geest, maar een lichaam waar je vorm aan geeft.’ Annemarie Mol organiseerde eens... Lees verder

Smaak voor het leven

‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan zou rekken met margarine.’ Al had hij op zijn achtentwintigste al een hartaanval achter de rug, de Franse filosoof Michel Onfray wenste geen concessies te doen aan zijn hedonistische manier van leven.... Lees verder

Stine Jensen: Echt eten

Stine Jensen

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel komen, en kiezen... Lees verder

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.