Eten

Voedsel is meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Als we eten wat de seizoenen ons bieden, worden we bewust van het ritme van het leven. Eten kan op deze manier ook een positieve invloed hebben op de geest.

Wat is woede eigenlijk?


'Woede is een ongewoon complexe emotie, omdat ze zowel pijn als genot behelst.'  Lees een fragment uit Woede en vergeving van Martha Nussbaum.

Video: Eten met Ottolenghi

Je bent wat je eet. Maar is een receptenboek dan ook een soort wereldbeschouwing? Voedsel is in ieder geval meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Een verbeelding van voedsel.     Bekijk hier ons nieuwe nummer over eten.

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus...

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Julian Baggini viel in een halfjaar dertien kilo af. Die...

‘Wie nadenkt, wordt veganist’

Volgens Floris van den Berg (40) is een echte filosoof vanzelfsprekend veganist. Wie toch gebruikmaakt van dierlijke producten ‘is een negen-tot-vijffilosoof en durft niet echt na te denken’. U schreef het boek De vrolijke veganist. Waarom? ‘Ik...

Annemarie Mol: ‘Ook met je handen kun je proeven'

De moderne mens ziet zijn lichaam als een beest dat getemd moet worden door de geest. Filosofe Annemarie Mol pleit voor de epicurische traditie van zelfcultivering. ‘Geen straffende geest, maar een lichaam waar je vorm aan geeft.’ Annemarie Mol...

Smaak voor het leven

‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan zou rekken met margarine.’ Al had hij op zijn achtentwintigste al een hartaanval achter de rug, de Franse filosoof Michel Onfray wenste geen concessies te doen aan zijn hedonistische...

Stine Jensen: Echt eten

Eco-food is de nieuwe religie. Het kan een randstedelijk verschijnsel zijn, maar ik zie het overal om me heen. Veel kennissen en vrienden starten de dag met een portie havermout na het lezen van De voedselzandloper, schudden nee als de koekjes op tafel...