Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

donderdag 26 september 2013

Dennett in Nederland en België

Achille Mbembe
filosoof, historicus


‘Dennett zit tegen het einde van zijn carrière. Vandaar dat hij nu een boek heeft geschreven over algemene denkpatronen van de afgelopen jaren.’ zegt logicus Barteld Kooi over het nieuwe boek van Daniel Dennett: ‘Gereedschapskist voor het denken’.
 

 

In het voorwoord vertelt Dennett dat hij dankbaar is voor de vrijheid die hij in zijn academische carrière heeft gehad. Het materiaal voor het boek heeft hij enkel besproken met eerstejaars-studenten. Het boek moet namelijk toegankelijk zijn voor een groot publiek, vindt Dennett.

Aan de hand van een aantal gedachte-experimenten laat Dennett de lezer kennis maken met diverse ‘denkgereedschappen’. Deze denkgereedschappen zijn manieren om complexe problemen eenvoudig aan te kunnen pakken en vooruitgang te boeken in het denkproces. Van deze gereedschappen zijn er volgens Dennett ‘tientallen’. Eén stuk gereedschap dat Dennett uit de kist trekt is bijvoorbeeld ‘fouten maken’. Wij denken dat we fouten maken zoveel mogelijk moeten voorkomen, maar Dennett stelt juist dat het ‘cruciaal is om fouten te maken’ als je verder wilt komen in het denken. Uiteindelijk hoopt Dennett dat de lezers door zijn boek zelf nieuwe denkmethodes ontwikkelen.

Op 16 oktober houdt Dennett een lezing in Groningen over zijn nieuwe boek. Kooi zal hier een inleiding bij geven: ‘Ik heb er zin in. Dennett is toch een soort jeugdheld voor mij.’ Over het bezoekersaantal maakt Kooi zich geen zorgen: ‘Ik denk dat het superdruk gaat worden.’

De dag na de lezing moet Dennett in België zijn. Hij neemt deel aan een debat over de grenzen van de wetenschap met o.a. Lawrence Krauss en Massimo Pigliucci in Gent.

Esther Villerius

Mail & Win
Filosofie Magazine verloot vrijkaarten voor de evenementen rondom Dennett! Stuur vóór 1 oktober 2013 een mail naar filomag@veenmedia.nl o.v.v. ‘Dennett België’ of ‘Dennett Nederland’. De winnaars ontvangen 1 oktober bericht.