Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Denkers

De namen van de G8 zijn bekend:  Peter Sloterdijk, Damon Young, John Gray, Chantal Mouffe, Zygmunt Bauman, Benjamin Barber, Markus Gabriel Aziz al-Azmeh en Sophie Oluwole komen spreken over de grote uitdagingen van vandaag tijdens de G8 van de Filosofie.

                                      
Peter Sloterdijk: Duitse cultuurfilosoof. De mens leeft in een symbolische wereld: hij heeft niet alleen een atmosfeer van CO2 nodig, maar ook een atmosfeer van symbolen en betekenissen. Verwierf roem met zijn boek ‘Kritiek van de cynische rede’, waarin hij een pleidooi houdt voor de herwaardering van de oorspronkelijke bedoelingen van de Verlichting.
Bekend van: De kritiek van de cynische rede
John Gray: Britse misantroop, beschouwt ons ongebreidelde geloof in de vooruitgang en verbetering van de mens als een moderne mythe. Grote politieke theorieën doen geen recht aan de veranderlijkheid van het menselijk bestaan.
Bekend van: Zwarte mis; religieus fundamentalisme en de moderne utopieën
Zygmunt Bauman: Pools-Britse socioloog, volgens wie het leven vereist dat we flexibel zijn, bereid om elk moment onze strategie aan te passen en loyaliteiten in te wisselen. We leven in een ‘vloeibare moderniteit’ die voor een permanente angst zorgt.
Bekend van: Vloeibare moderniteit
Chantal Mouffe: Belgische politicologe, voor Mouffe verliest een democratie aan inhoud zodra de conflictueuze dimensie verdwijnt. Niet het gebrek aan compromis, maar het gebrek aan conflict is volgens Mouffe de oorzaak van oprukkend populisme.
Bekend van: Over het politieke
Benjamin Barber: Amerikaanse politicoloog, en adviseur van o.m. Bill Clinton, schrijft dezer dagen over toenemende macht van steden. Barbers concept van ‘a parliament of mayors’ staat voor een wereldwijde grenzeloze democratie die het idee van een natiestaat zou moeten vervangen.
Bekend van: Jihad vs. McWorldIf Mayors Ruled the World
Damon Young:  Jonge Australische filosoof, vindt dat de moderne informatietechnologie afleidt van dat waar ons bestaan om draait. Young zegt dat we ons meer moeten verdiepen in een gezonde levensstijl om zo onze menselijke ‘wholeness’ te kunnen verwezenlijken.
Bekend van: Distraction, Filosoferen in de tuin
Markus Gabriel: Jonge Duitse filosoof, schrijft als kennistheoreticus over o.a. internetgebruik, informatie-overload en privacy.
Bekend van: Mythology, Madness, and Laughter: Subjectivity in German Idealism (in samenwerking met Slavoj Zizek)
Aziz al-Azmeh: Syrische filosoof, bespreekt de relatie tussen religie en moderniteit en de rol van de islam in onze hedendaagse ‘verlichte’ wereld. De islamitische wereld is geen vaststaande, religieuze traditie maar een politieke en sociale constructie.
Bekend van: Islams and Modernities, Muslim Kingship
Sophie Oluwole: Nigeriaanse filosofe, zij is een kritisch traditionalist. Ze onderzoekt de verhouding tusen de authentieke Afrikaanse filosofie en de westerse filosofische traditie. Geniet de westerse filosofie, met haar rationele en kritische houding, meer aanzien wereldwijd?  Moet er binnen de filosofie ruimte worden gemaakt voor spirituele en religieuze ideeën?
Bekend van: Womanhood in Yoruba Traditional Thought, Witchcraft, reincarnation and the God-Head